الیاف مصرفی در فرش ماشینی

الیاف فرش

الیاف مصرفی در فرش ماشینی

مواد اولیه بافت فرش همچون سایر منسوجات، الیاف می­باشند. ” لیف ‟ یک رشته دراز، باریک و انعطاف پذیر است که خواص فیزیکی-مکانیکی مشخص و مناسبی چون استحکام، ازدیاد طول تا حد پارگی، بازگشت­ پذیری و … دارد.

مهم­ترین الیافی که برای بافت فرش دستباف استفاده می­شوند، پنبه، پشم و ابریشم می­باشند. هر یک از انواع الیاف با توجه به نوع کاربرد و ویژگی­های فیزیکی-مکانیکی آن­ها انتخاب می­شوند. ویژگی­هایی که طی صدها سال بافت فرش دستباف و استفاده بشر از این کالا، به تجربه به دست آمده است. به طور مثال لیف پشم در خاب فرش استفاده می­شود، چون دارای بازگشت­ پذیری خوبی به هنگام پاخوری فرش بوده و عایق حرارتی مناسبی است. همچنین لیف پنبه، به دلیل این­که استحکام و ازدیاد طول نسبی مناسبی دارد، در تهیه چله و فرش دستباف به کار می­روند.شرایط و نحوه استفاده از مواد اولیه در صنعت فرش ماشینی متفاوت از فرش دستباف است. به دلیل تولید فوق­ العاده بالای فرش­های ماشینی و نیاز به الیافی با ویژگی­های کاملا ً مشخص و یکنواخت، استفاده از الیاف طبیعی، به عنوان مواد اولیه این صنعت، چندان آسان نیست. اگرچه، الیاف پشم به میزان اندک در خاب برخی فرش­های ماشینی، پنبه در مخلوط با الیاف پلی استر جهت چله و گاه پود آن و جوت صرفاً جهت پود فرش ماشینی استفاده می­شوند، لیکن حجم مصرف الیاف طبیعی در صنعت فرش ماشینی خیلی بالا نیست. در مقابل عمده الیاف مصرفی در تولید جهانی فرش ماشینی، الیاف بشر ساخته و به ویژه مصنوعی می­باشند. شکل زیر نمودار الیاف مصرفی در فرش ماشینی را نشان می­دهد. هر یک از الیاف مندرج در نمودار برای تهیه یکی از اجزای سه گانه فرش یعنی نخ­های خاب، تار(چله) و پود به کار می­روند. به طور مثال الیاف پشم، ویسکوز، اکریلیک، پلی استر، پلی پروپیلن و نایلون عموماً برای خاب، الیاف پنبه، پلی استر و در موارد اندک پلی­ پروپیلن برای چله و الیاف پنبه، جوت و پلی­ استر در پود فرش ماشینی استفاده می­شوند. در ادامه، هر یک از نخ ­های مورد استفاده در فرش ماشینی از نظر نوع و مشخصات فیزیکی-مکانیکی الیاف مصرفی، روش تولید آن­ها و فرآیندهای ریسندگی (تبدیل الیاف به نخ) مورد بررسی قرار می­گیرند.

 

 

 

منبع :

کتاب فرش ماشینی تالیف دکتر دیاری

مجله فرش ماشینی

مجله کهن

کتاب در مورد فرش ماشینی بیشتر بدانیم

 

/ آموزشی, فرش, مقالات

اشتراک گذاری پست

دیدگاه

دیدگاهی ثبت نشده.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 6 =